Zupy

Chłodnik

Proste, sycące danie na letnie upały. Najlepiej smakuje z młodymi, ugotowanymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem.

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy:

  • 300 g ogórków kiszonych
  • świeży ogórek
  • pęczek rzodkiewki
  • szczypiorek
  • koperek
  • jogurt naturalny
  • kefir
  • mały burak

Sposób przygotowania:

Ogórki i rzodkiewki pokroić w cienkie słupki. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Ugotowanego buraka starkować na drobnych oczkach. Jogurt naturalny i kefir przelać do miski, dodać resztę składników, wymieszać i  mocno schłodzić.

Zupa krem z cukinii

Do zrobienia tej potrawy zachęciła mnie wielka cukinia, którą dostałam od babci  z działki, do tego dodatek pięknej, działkowej marchewki.. pyszna zupka, doskonała na chłodne wieczory.

Składniki:

  • duża cukinia lub kilka małych
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu
  • duża marchew

Sposób przygotowania:

Cukinię obrać, usunąć nasiona, pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek można pokroić w plasterki, marchew w kostkę. Wszystko podsmażyć  i wrzucić do bulionu. Zagotować, zmiksować i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.

Zupa krem z zielonego groszku

Od kiedy w moim życiu pojawiły się zupy krem, prawie nie robię tych standardowych. Zupa krem z groszku jest moją ulubioną, a chrupiący dodatek boczku jest tutaj niezbędny :)

Składniki:

  • 500 g mrożonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g serka śmietankowego
  • 100 g boczku
  • kostka rosołowa
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Czosnek drobno posiekać i podsmażyć na maśle w garnku, w którym będzie gotowana zupa. Dodać mrożony groszek, wymieszać i chwilę podsmażyć. Wrzucić kostkę rosołową i zalać 250 ml wody. Zagotować, dodać serek śmietankowy i zmiksować całość. Boczek pokroić w cieniutkie paseczki i podsmażyć. Zupę przelać do misek i udekorować boczkiem.