Zupy

Krem z buraków z kozim serem

Zupy gotuję bardzo rzadko. Nie przepadam za tymi standardowymi, z całymi kawałkami warzyw. Z tąd też pomysł na zupę krem z buraków. Wcześniej jadłam ją w restauracji. Jest bardzo aromatyczna, zdrowa i idealna na zimowe, rozgrzewające posiłki. Bardzo nie lubię jak jedzenie w lodówce się marnuje, dlatego jeśli chodzi o zupy, robię je tylko na jeden posiłek. Wyrazisty, słony smak koziego sera idealnie komponuje się ze słodyczą buraków.

12620525_1051345408220604_2071336177_o

Składniki na 2-3 porcje :

  • 400 g buraków , ja użyłam startych ze słoika ( dzięki babciu !)
  • bulion ( ja zrobiłam warzywny)
  • 3 małe ziemniaki
  • łyżka oliwy
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • przyprawy( liść laurowy, ziele angielskie)
  •  60 g świeżej rolady koziej

Ziemniaki wrzucamy do gotującego się z przyprawami bulionu, gdy będą ugotowane, dorzucamy buraki, w moim przypadku były to buraki ze słoika, ale mogą to być również całe buraki np. wcześniej upieczone ( 1 godzina , 200 C, zawinięte w folię aluminiową, pieczone w skórce). Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżcę oliwy czy innego tłuszczu, przerzucamy do garnka z burakami. Z zupy wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Miksujemy na gładki krem, przecieramy przez sitko. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy wlejemy już zupę do talerzy, posypujemy pokruszonym serem kozim.

 

Zupa krem z pomidorów z krewetkami

Składniki:

  • 12 krewetek
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • kawałek selera
  • marchewka
  • por
  • pietruszka
  • 100 ml czerwonego wina
  • suszona lub świeża bazylia do smaku
  • sól,pieprz
  • łyżka masła klarowanego
  • 0,5 szklanki mleka 3,2

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, pora dokładnie myjemy i również siekamy. Rozgrzewamy masło i podsmażamy wcześniej obrane warzywa. Dodajemy krewetki, gdy będą już przyrumienione, dodajemy dwie puszki pomidorów i wino.

W innym rondlu gotujemy w wodzie wywar z selera, pietruszki i marchewki, gdy będzie gotowy, dodajemy do pomidorów wraz z ugotowanymi warzywami. Krewetki wyjmujemy, a całość miksujemy na krem. Przecieramy przez drobne sito. Ja zabieliłam zupę odrobiną mleka, ale można użyć również śmietany. Przelewamy do miseczek, podajemy z ryżem lub makaronem i ozdabiamy krewetkami.

 

Zupa jagodowa

Składniki:

  • 500 g świeżych lub mrożonych jagód
  • 1,5 litra wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 goździki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • śmiatana 18%

Jagody wrzucić do garnka, zalać wodą,cukrem i gotować. Dodać goździki.

Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki zimnej wody, wlać do garnka, mieszając.

Podaję z ugotowanym makaronem i kleksem śmietany.

Żurek

Składniki:

  • 0,5 l zakwasu domowego
  • włoszczyzna ( marchew, seler, pietruszka, por, cebula)
  • 3 ziemniaki
  • 4 białe kiełbasy, surowe
  • 100 g boczku wędzonego w plastrach
  • majeranek, sól, pieprz
  • 150 ml śmietany 18% płynnej
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 jaja ugotowane na twardo

Warzywa obieramy, cebulę opalamy, zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca. Dodajemy białą kiełbasę i plastry boczku. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Boczek i kiełbasę wyciągamy, boczek kroimy w cienkie paski, kiełbasę w grubsze plastry. Podsmażamy.

Warzywa wyciągamy z wywaru, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i kiełbasę z boczkiem.

Dodajemy zakwas i gotujemy dalej na małym ogniu, często mieszając , by nie przywarł. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.

Śmietanę mieszamy z odrobiną gorącej zupy i wlewamy do żurku. Nie gotujemy już zupy zawierającą śmietanę. Podajemy z połówkami jajek.

Zakwas na żurek

Składniki:

  • szklanka mąki żytniej
  • 3 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka skórek z chleba razowego
  • odrobina soli

Zakwas zrobić jest najlepiej w glinianym lub szklanym naczyniu. Wsypujemy mąkę, skórki z chleba, przyprawy, zmiażdżone lekko ząbki czosnku. Zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą. Zakrywamy ścierką lub przykrywamy wieczkiem, nie zakręcamy. Stawiamy w ciepłym miejscu na 2-4 dni do zakwaszenia.