Sałatki

Sałatka z tuńczykiem, ogórkiem kiszonym i kaszą kuskus

Sałatka doskonała na kolację w tygodniu. Kasza kuskus jest produktem, który jesteśmy w stanie bardzo szybko przygotować. Wystarczy ,że zalejemy ją wrzątkiem. Kasza szybko wchłonie wodę. Potrawa nie jest zbyt urodziwa, ale na pewno nadrabia smakiem. W potrawach takich jak ta, gdzie ilość składników nie jest duża, postawmy na dobrą jakość produktów.

Składniki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 ogórki kiszone
  • kasza kuskus
  • pieprz, sól
  • 3 łyżki majonezu

Kaszę zalewamy wrzątkiem. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Gdy kasza wchłonie wodę i ostygnie dodajemy pokrojone ogórki, tuńczyka i doprawiamy solą, pieprzem oraz majonezem.

Sałatka z suszonymi pomidorami, granatem i mozzarellą

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy:

  • Mix sałat (rukola, sałata lodowa, szpinak, roszponka)
  • Granat
  • Suszone pomidory
  • Kula mozzarelli
  • Pestki słonecznika
  • Pestki dyni

Sos winegret:

  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Łyżka miodu
  • pieprz

Klasyczny winegret przygotowuje się w  proporcjach: 3 porcje oliwy i 1 porcja soku cytrynowego. Sos najlepiej przygotować w słoiku. Wlewamy składniki, zamykamy szczelnie słoik i energicznie potrząsamy. Ja do sosu dodałam również łyżkę płynnego miodu , doprawiłam solą i pieprzem. By emulsja była bardziej wytrawna możemy dodać łyżeczkę musztardy.  Sałatkę polewamy sosem przed podaniem.

Sałatę wrzucamy do dużej miski. Suszone pomidory kroimy na pół. Mozzarellę rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystko razem mieszamy. Pestki dyni i ze słonecznika należy chwilę podprażyć na suchej patelni, żeby były bardziej chrupiące. Posypujemy sałatę ziarnami i polewamy sosem winegret.

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy :

  • puszka kukurydzy
  • czerwona papryka
  • wędzone udo z kurczaka
  • 4 jaja
  • por
  • majonez / jogurt grecki
  • sól, pieprz

 Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka oddzielam od kości i kroję w małą kostkę. Jaja gotuję, odkładam do wystudzenia, obieram i kroję w kostkę. Czerwoną paprykę dokładnie oczyszczam , wykrawam nasiona i kroję w kostkę.  Białą część pora kroję wzdłuż i kroję w półplasterki. Por ma intensywny smak, więc można go zalać wrzątkiem i odcisnąć , by stał się łagodniejszy w smaku. Do dużej miski wrzucam wszystkie składniki. Jogurt grecki mieszam z majonezem i łączę wszystko doprawiając solą i pieprzem.

Sałatka z brokułami i serem feta

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy :

  • puszka fasoli czerwonej
  • kostka sera feta
  • brokuł mrożony lub świeży
  • czerwona papryka
  • 5 jajek
  • mały jogurt grecki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki majonezu

Sposób przygotowania :

Jaja ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Brokuł pokroić na mniejsze kawałki,  podgotować przez chwilę w gorącej wodzie. Paprykę i ser feta pokroić w większą kostkę.  Przygotować dużą płaską miskę, najlepiej przezroczystą, by było widać warstwy w sałatce. Ułożyć kolejno : brokuł, ser feta,paprykę, jajka, fasolę czerwoną. Jogurt grecki wymieszać z majonezem i zmiażdżonym czosnkiem, wylać na wierzch sałatki.