Sałatka z pieczonym łososiem
Niby tegoroczna zima nie taka straszna, ale brakuje mi już świeżych warzyw i owoców. Postanowiłam zrobić lekki obiad na spotkanie z pzyjaciółką – sałatkę z pieczonym łososiem. Miałam pomocnika w kuchni , więc poszło raz dwa !
Składniki na 2 porcje:
- świeży filet z łososia ok. 200 g
- mix sałat
- 10 pomidorków koktajlowych
- kawałek papryki
- czerwona cebula
- świeży ogórek
sos balsamiczny:
- 3 łyżki oliwy
- łyżka octu balsamicznego ( ja użyłam porzeczkowego)
- łyżeczka miodu
- szczypta soli morskiej i pieprzu
Łososia przyprawiamy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku.
Składniki sosu łączymy i mieszamy np. w słoiku lub w dużej misce za pomocą trzepaczki. Sos zostawiamy lub przelewamy do miski, dodajemy mieszane sałaty i łączymy z sosem. Przekładamy sałatę na dwa talerze. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, paprykę i ogórek na niezbyt cienkie słupki. Cebulę kroimy w krążki. Warzywa dzielimy na dwa talerze. Gdy łosoś będzie upieczony, wyjmujemy go z piekarnika i dzielimy na cząstki, układamy na talerzach.