Sałatki

Sałatka z pieczonym łososiem

 

Niby tegoroczna zima nie taka straszna, ale brakuje mi już świeżych warzyw i owoców. Postanowiłam zrobić lekki obiad na spotkanie z pzyjaciółką – sałatkę z pieczonym łososiem. Miałam pomocnika w kuchni , więc poszło raz dwa !

 

 

12591758_1051345488220596_2014988341_o

Składniki na 2 porcje:

  • świeży filet z łososia ok. 200 g
  • mix sałat
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • kawałek papryki
  • czerwona cebula
  • świeży ogórek

sos balsamiczny:

  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka octu balsamicznego ( ja użyłam porzeczkowego)
  • łyżeczka miodu
  • szczypta soli morskiej i pieprzu

Łososia przyprawiamy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku.

Składniki sosu łączymy i mieszamy np. w słoiku lub w dużej misce za pomocą trzepaczki. Sos zostawiamy lub przelewamy do miski, dodajemy mieszane sałaty i łączymy z sosem. Przekładamy sałatę na dwa talerze. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, paprykę i ogórek na niezbyt cienkie słupki. Cebulę kroimy w krążki. Warzywa dzielimy na dwa talerze. Gdy łosoś będzie upieczony, wyjmujemy go z piekarnika i dzielimy na cząstki, układamy na talerzach.

 

Deser z kiwi i mascarpone

Składniki:

  • mała śmietanka 30% do ubijania
  • 100 g serka mascarpone
  • 4 kiwi
  • łyżka cukru (według uznania)
  • kostka gorzkiej czekolady

Kiwi zmiksować. Śmietanę ubić z cukrem. Śmietanę wymieszać z serkiem mascarpone ( do mascarpone dodajemy śmietanę, nie odwrotnie). Do szklanek lub pucharków nakładać warstwami : zmiksowane kiwi, masa ze śmietany i serka, zmiksowane kiwi, masa ze śmietany i serka, udekorować startą gorzką czekoladą.

Sałatka z kalafiorem, jajkiem i pomidorem

Składniki:

  • główka kalafiora świeżego
  • 3 pomidory
  • 4 jajka
  • mały jogurt grecki
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • koperek

Wstawiamy w garnku wodę, doprowadzamy do wrzenia. Do wody wkładamy jajka, gotujemy na twardo. Kalafiora dokładnie myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy do miękkości w garnku z osoloną wodą. Pomidory czyścimy i kroimy w większe kawałki, cząstki. Jajka obieramy , kroimy na pół i znowu na pół. Kalafiora w razie potrzeby również kroimy na mniejsze kawałki.

Jogurt przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy posiekany drobno koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.

Składniki sałatki wrzucamy do miski, możemy ułożyć je warstwowo. Zalewamy sosem jogurtowym. Odstawiamy do lodówki, by się schłodziła.

Sałatka caprese

Składniki:

  • mozarella
  • duży pomidor
  • garść świeżej bazylii
  • łyżka dobrej oliwy
  • sól, pieprz

Mozarelle i pomidora kroimy w plastry, układamy na talerzu. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, rozrzucamy listki bazylii i polewamy oliwą.

 

 

Sałatka jarzynowa – kaczy żer

Osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez tej sałatki. Uwielbiam chwile, gdy siadamy razem z mamą przy stole i rozmawiając, kroimy składniki do niej. W każdym domu jest trochę inny sposób na przygotowywanie kaczego żeru. Niektórzy dodają cebulę, by była bardziej wyrazista, ja nie wyobrażam sobie tej sałatki bez ogórka kiszonego i jabłek.

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • puszka groszku
  • 2 duże marchewki
  • 6 jaj
  • 4 ogórki kiszone
  • pół selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 jabłka
  • sól, pieprz
  • majonez, musztarda

W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy ziemniaki, marchew, selera, pietruszkę i gotujemy do miękkości w mundurkach.

W oddzielnym garnku gotujemy jaja na twardo, zalewamy zimną wodą i studzimy, obieramy ze skorupki i kroimy.

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy razem z ogórkami w drobną kostkę.

Warzywa studzimy i obieramy, kroimy w kostkę.

Wszystko wkładamy do jednej miski, dodajemy groszek, przyprawiamy solą, pieprzem. Całość mieszamy, dodajemy majonez i łyżeczkę musztardy sarepskiej.