Ryby

Ryż z krewetkami

Składniki:

  • 250 g krewetek koktajlowych
  • 2 torebki ryżu
  • pomidor
  • szklanka bulionu
  • garść startego sera żółtego
  • mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • tymianek, sól, pieprz
  • kawałek masła
  • natka pietruszki

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę zeszklić na maśle, dodać posiekany czosnek i krewetki. Dodać ugotowany ryż, i pokrojony w kostkę pomidor, zalać bulionem, przyprawić. Dusić około 10-15 minut na wolnym ogniu. Wyłożyć na talerze, posypać natką pietruszki i startym serem. Ja na koniec polałam jeszcze oliwą czosnkową.

WP_20140111_015

WP_20140111_021

Filet z łososia z grzybowym ryżem

Składniki:

  • filet z łososia 300 g
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju
  • torebka ryżu długoziarnistego
  • garść suszonych grzybów
  • pół cebuli
  • kawałek masła
  • 100 ml śmietanki 18 % do sosów
  • sól, pieprz

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Grzyby moczyć w wodzie, następnie zagotować. Odlać odrobinę wywaru grzybowego.Cebulę pokroić w drobną kostkę. Grzyby i cebulę podsmażyć na maśle, dodać 100 ml wywaru , dusić przez chwilę , następnie dodać śmietankę, odparować. Przyprawić do smaku. Sos wymieszać z ryżem lub polać nim rybę.

Łososia przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na godzinę. Rozgrzać olej na patelni, ułożyć łososia skórą do spodu, smażyć ok 3 minuty, przewrócić na drugą stronę, chwilę smażyć i przykryć pokrywką. Po ok 10- 15 minutach łosoś powinien być gotowy.

Pieczony pstrąg z masełkiem

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy :

  • dwa sprawione pstrągi
  • 30 g masła
  • cytryna
  • sól, pieprz
  • liść laurowy

Sposób przygotowania:

Pstrąga pozbawiamy łusek i płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy. Nacinamy delikatnie skórę wzdłuż, przyprawiamy solą, pamiętajmy również o przyprawieniu go w środku. Pstrąga wkładamy do folii do pieczenia, układamy kawałki masła pod (by zapobiec przywieraniu)  jak i na wierzch ryby. Dodajemy do paczuszki liść laurowy i zawiązujemy końce. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok 30 minut, w zależności od wielkości ryby.

Podajemy z ćwiartką cytryny.

Ryba w sosie chrzanowym

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy:

  • 1kg fileta z ryby
  • chrzan
  •  250 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • mąka
  • olej

Sposób przygotowania:

Filet z ryby kroimy na ok. 4 część, przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron. Śmietanę mieszamy  z dwiema łyżkami chrzanu(można dać więcej chrzanu, jeśli lubimy ostrzejszy smak), przyprawiamy do smaku. Usmażoną rybę wyjmujemy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem ze śmietany i chrzanu. Nastawiamy piekarnik na 175O C i pieczemy ok. 30 min.