Przystawki

Kanapka z mozzarellą, pomidorem i świeżą bazylią

Świetna przekąska na wieczorne spotkania ze znajomymi.

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy:

  • ciemna bułka z ziarnami
  • pomidor
  • kula mozzarelli
  • świeże listki bazylii
  • sól
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania potrawy:

Bułkę przepoławiamy, skrapiamy oliwą z oliwek. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Mozarellę i pomidor kroimy w plastry, układamy na zmianę na bułce, oprószamy solą i wkładamy do piekarnika. Gdy ser się roztopi, wyjmujemy kanapkę , posypujemy listkami bazylii.

Pasta z suszonych pomidorów

 Składniki potrzebne do przygotowania potrawy:

  • 30 dag suszonych pomidorów
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 50 ml wermutu lub białego wina
  • sól
  • świeża lub suszona bazylia
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania potrawy:

Pomidory wrzucamy do wysokiego naczynia.

Dodajemy bazylię, wino , obrane ząbki czosnku i odrobinę soli. Miksujemy na gładką masę, dodajemy oliwę i dalej miksujemy. Pastę schładzamy i podajemy ze zrumienioną w piekarniku bagietką.

Pyszny i prosty sposób na szybką przystawkę.