Przystawki

SUSHI – maki

Maki, czyli rolowane sushi. Poza granicami Japonii są synonimem sushi. Każdy może zrobić swoją odmianę, dodać ulubione produkty- od typowych po bardzo wyszukane. Sushi jest doskonałą propozycją na spotkania z przyjaciółmi, a także jako przekąska do pracy czy po prostu obiad. Przygotowanie sushi w domu jest łatwe i dające wiele radości.

Pamiętajmy, że robiąc sushi musimy mieć rybę (szczególnie surową) z pewnego źródła i bardzo świeżą.

Sushi zrobione na podstawie książki Emi Kazuko „Sushi”

Sumeshi, czyli ryż do sushi

Składniki:

  • 225 g ryżu
  • 250-300 ml wody

Dressing octowy:

  • 1,25 łyżeczki soli
  • 1,25 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki octu ryżowego

Ryż płuczemy w wodzie do momentu, gdy woda przestanie być mętna, odstawiamy na 30 minut , by ociekł.

Ryż wsypujemy do dużego, głębokiego rondla i zalewamy wodą; woda nie powinna sięgać wyżej niż do jednej trzeciej wysokości naczynia. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu (zajmie to ok 5 minut). Zmniejszamy ogień na najmniejszy i używając drewnianej szpatułki, energicznie mieszamy ryż. Przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu ok 10 minut, do momentu, gdy woda zostanie wchłonięta. Mieszamy ryż szpatułką, zdejmujemy z ognia i zostawiamy przykryty na około 10 minut.

Sól, cukier i ocet ryżowy mieszamy razem, aż się rozpuszczą.

Przekładamy gorący ryż do miski ( nie może być metalowa). Skrapiamy dressingiem octowym i mieszamy drewnianą szpatułką, zalewamy resztą dressingu. Ryż schładzamy za pomocą wachlarzu lub np. gazety, wciąż przekładając go szpatułką, gdy będzie na tyle wystudzony, by wziąć go w rękę, możemy zacząć przygotowywać sushi.

Składniki na tradycyjne hosomaki:

  • filet z łososia lub plastry łososia wędzonego
  • 3 arkusze nori, przecięte na pół
  • świeży ogórek
  •  imbir marynowany
  • sos sojowy
  • pasta wasabi

Płyn octowy do moczenia dłoni:

  • 250 ml wody
  • 2 łyżki octu ryżowego

Ogórek kroimy wzdłuż na ćwiartki, wykrawamy nasiona. Kroimy w długie paski. Filet z łososia kroimy w paski o przekroju 1 cm.

WP_20140109_004

Bambusową matę układamy na blacie, na nią kładziemy przecięty arkusz nori. Palce moczymy w occie rozcieńczonym wodą, bierzemy ok 70 g ryżu i układamy na nori, rozkładamy ryż równomiernie, zostawiając na brzegu 2 cm marginesu.

W tym momencie rozsmarowujemy wasabi na ryżu, cienką linią przez środek ryżu. Na to kładziemy pasek ogórka i ryby.

WP_20140109_003

Zwijamy sushi za pomocą maty bambusowej. Zrolowane sushi osłonięte matą delikatnie uciskamy, by uzyskać kształt walca. Każdą roladę kroimy na 8 plastrów, układamy na płaskim półmisku. Podajemy z imbirem oraz sosem sojowym.

WP_20140109_005

Do sushi możemy wybrać ulubione dodatki np. paski papryki, paluszki krabowe, awokado, różne rodzaje ryb itp.

Quesadilla

 Składniki:

  • 2 placki tortilli
  • mozzarella twarda lub żółty ser
  • 10 dag wędliny drobiowej

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wędlinę pokroić w cienkie paski.

Patelnię lekko rozgrzać, na spodzie położyć placek tortilli, posypać startym serem i pokrojoną w paski wędliną, na wierzch położyć kolejny placek. Zapiekać na małym ogniu, tak by się nie przypiekła, a jednocześnie, by ser się roztopił. Gdy placki już się połączą , odwrócić na drugą stronę i zapiekać.

Zdjąć z patelni na deskę, pokroić na trójkąty i wyłożyć na talerz. Podawać z guacamole , kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem.

Do quesadilli możemy dodać wybrane przez nas dodatki np. kukurydza, papryczki jalapeño, kiełbasa chorizo, ale należy pamiętać, że im więcej dodatków, tym więcej sera musimy dodać do quesadilli , by się dobrze skleiła.

Grillowany oscypek z żurawiną

Pyszne , klasyczne połączenie. Zawsze , gdy jestem w górach i jakiś sprzedawca grilluje oscypka i nakłada na niego porcję żurawiny, nie mogę się oprzeć ! Słony, wędzony oscypek ze słodkim akcentem żurawiny to idealna przekąska.

Składniki:

  • konfitura z żurawiny niskosłodzona
  • oscypek

Jeśli mamy duży oscypek, kroimy go na kilka grubych krążków. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni na opcję grillowania, układamy oscypki na blaszce, na samej górze piekarnika. Grillujemy do momentu , gdy będą przyrumienione. Podajemy z łyżeczką konfitury z żurawiny.

Jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem

Z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych postanowiłam przygotować  faszerowane jajka, które wydaje mi się ,że są obowiązkową potrawą na ten czas. Bynajmniej u mnie goszczą.

Jaja nadają się nie tylko na świąteczny stół, ale także na spotkania z przyjaciółmi czy rodziną. Są proste w przygotowaniu, można dobrać do nich bardzo dużo pasujących składników.

  • 10 jajek
  • Pieczarki
  • Pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
  • Sól, pieprz
  • Łyżka masła

Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki dokładnie czyścimy lub jeśli jest taka potrzeba, obieramy. Kroimy w drobną kostkę. Patelnię rozgrzewamy na dużym ogniu, dodajemy masło i smażymy pieczarki.

Ostudzone jajka delikatnie obieramy, kroimy na pół i wydrążamy żółtka. Odkładamy do miski, dodajemy ostudzone pieczarki, posiekany szczypiorek i majonez. Przyprawiamy solą i pieprzem. Połówki jaj napełniamy farszem.

Chłodnik

Proste, sycące danie na letnie upały. Najlepiej smakuje z młodymi, ugotowanymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem.

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy:

  • 300 g ogórków kiszonych
  • świeży ogórek
  • pęczek rzodkiewki
  • szczypiorek
  • koperek
  • jogurt naturalny
  • kefir
  • mały burak

Sposób przygotowania:

Ogórki i rzodkiewki pokroić w cienkie słupki. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Ugotowanego buraka starkować na drobnych oczkach. Jogurt naturalny i kefir przelać do miski, dodać resztę składników, wymieszać i  mocno schłodzić.