Przystawki

Chleb żytni na zakwasie z żurawiną

Od dłuższego czasu moja mama przygotowuje chleb z tego przepisu, zawsze jej wychodzi !!  No może nie wyszedł jej tylko wtedy , gdy zapomniała dodać soli do ciasta :) Wybaczamy. No więc.. wszyscy tak chwalą jej chleb, postanowiłam zrobić i ja. Wyszedł oczywiście za pierwszym razem, chociaż mistrzynią pieczenia nie jestem, w przeciwieństwie do mamy. Przepis na jedną foremkę, keksówkę.

 

12583832_1051377258217419_1579771046_n

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej razowej(możemy użyć tylko żytniej)
  • 0,5 l ciepłej wody ( nie gorącej)
  • pół szklanki ziaren słoneczmnika, siemienia lnianego, płatków owsianych
  • garść suszonej żurawiny
  • płaska łyżka soli
  • zakwas żytni

Mąkę, ziarna i sól wymieszać łyżką w dużym garnku, dodać zakwas, a następnie dokładnie połączyć wszystkie składniki z wodą, jeśli trzeba, dodajemy więcej wody . Wymieszane ciasto jest gotowe do odstawienia. Odbieramy  2-3 łyżki do słoika, do przygotowania zakwasu na kolejny chleb. Zakwas może stać w lodówce do 2 tygodni. Podłużną foremkę smarujemy oliwą i posypujemy płatkami owsianymi ( by po upieczeniu łatwiej wyjąć chleb). Do foremki przekładamy ciasto, zawijamy w ścierkę i koc. Odstawiamy na 8-12 godzin do wyrośnięcia. W pomieszczeniu, gdzie jest chleb, nie otwieramy okien. Ja swój chleb, opatulony w kocyk, schowałam do wyłączonego piekarnika :) Po 8-12 godzinach chleb powinien wyraźnie wyrosnąć, zdjemujemy ścierke i koc. Wkładamy chleb do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok godzinę.

 

 

 

Pasta jajeczna

Ostatnio postanowiłam przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa. Można powiedzieć ,że na chwilę zapomniałam o paście jajecznej, ale gdy tylko spróbowałam jej po tych kilku ładnych latach, robię ją co tydzień i znika w mgnieniu oka :)

Składniki:

  • 6 jajek
  • łyżka majonezu
  • łyżka jogurtu greckiego
  • sól, pieprz gruboziarnisty
  • pół pęczka szczypiorku

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i tarkujemy na tarce o małych oczkach. Przyprawiamy, dodajemy jogurt i majonez. Szczypiorek drobno kroimy lub tniemy nożyczkami prosto do miski. Wszystko razem mieszamy i gotowe :)

 

Jajka faszerowane wędzonym łososiem

Składniki:

  • 6 jajek
  • 100 g wędzonego łososia
  • łyżka majonezu
  • pieprz
  • szczypiorek

Jaja ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Łososia pokroić w drobną kostkę. Obrane jaja przekroić na pół, wydrążyć żółtka, dodać pokrojonego łososia . Szczypiorek posiekać, dodać do jajek i ryby, przyprawić pieprzem i majonezem. Zamiast szczypiorku możemy również dodać świeży koperek. Wszystko razem mieszamy, nadziewamy .

 

Tatar wołowy- befsztyk tatarski

Tatar jest pyszną przekąską jako przystawka. Ja zawsze podaje go z ciemnym pieczywem. Dodatki to oczywiście kwestia gustu, ja wybieram drobno pokrojoną, czerwoną cebulę i korniszony. Są również różne sposoby podania tatara, możemy wymieszać mięso od razu z żółtkami lub pozwolić na to, by każdy osobno wymieszał je sobie z mięsem na talerzu. Jeśli chodzi o musztardę , możemy ją zastąpić sokiem z cytryny lub octem winnym, chodzi o to by białko delikatnie się ścięło. Często wspominam o dobrej jakości produktów, tutaj to oczywiście sprawa nadrzędna, ponieważ tatar to surowa potrawa. Wybierzmy mięso jak najlepszej jakości i od sprawdzonego dostawcy. Mięso podajemy schłodzone.

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • łyżka musztardy dijon lub sarepskiej
  • czerwona cebula
  • 4 korniszony

Mięso płuczemy w zimnej wodzie, kroimy wzdłuż włókien i siekamy jak najdrobniej. Możemy użyć również maszynki do mielenia, wtedy mielimy dwa razy. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i musztardą, dodajemy 2 łyżki oliwy i wody.

Jaja musimy sparzyć w gorącej wodzie- ok 10 sekund.

Kroimy drobno cebulę i korniszony. Mięso wykładamy na dwa talerze, na górę kładziemy żółtka, obok kładziemy cebulę i ogórki.