Potrawy Mięsne

Omlet

Omlet często przygotowuję w  sobotnie lub niedzielne poranki, gdy mam więcej czasu by go dopieścić :)

Przepis mam od mamy, której omlet jadłam z domowym dżemem z porzeczek. Wolę słone i warzywne potrawy od tych słodkich, więc ja swój omlet nadziewam szynką, serem i warzywami, które akurat posiadam w lodówce.

Składniki :

  •  2 jaja
  • czubata  łyżka mąki
  • sól
  • 2 łyżki mleka

Farsz:

  • 3 plasterki wędliny
  •  garstka startego sera żółtego
  • 2 plastry pomidora
  • 3 plastry ogórka zielonego

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z mąką i mlekiem, doprawić szczyptą soli.

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wędlinę kroimy w paski i podsmażamy na patelni.Ogórek kroimy w paseczki, a pomidor w kostkę.

Rozgrzewamy czystą patelnie, dodajemy kawałek masła, ja usmażyłam omlet na patelni teflonowej, więc nie użyłam tłuszczu.

Wylewamy ubite jajka z mąką i mlekiem na patelnie i smażymy lekko z obu stron. Zdejmujemy na talerz , nadziewamy serem, wędliną i warzywami i składamy omlet na pół.

Naleśniki po meksykańsku

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy:

Ciasto na naleśniki :

  •  200 g mąki
  •  2 jaja
  •  180 g śmietany  18%
  •  łyżeczka cukru
  •  0,5 łyżeczki soli
  •  1,5 szklanki wody

Farsz:

  • puszka fasoli czerwonej
  • puszka fasoli białej
  • 4 jaja
  • 300 g chudej wędliny
  • łyżka majonezu

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto naleśnikowe połączyć i wymieszać w dużej misce. Usmażyć cienkie naleśniki .

Białą fasolę odsączyć i zmiksować lub zmiażdżyć widelcem. Czerwoną fasolę odsączyć i pokroić w mniejsze kawałeczki. Jaja ugotować na twardo, po ostudzeniu  pokroić w kostkę. Wędlinę( ja używam polędwicy miodowej z indyka)  pokroić w drobną kostkę lub paski. Składniki przyprawić lekko solą , dodać łyżkę majonezu i wymieszać.  Na przygotowane wcześniej naleśniki nałożyć farsz i usmażyć z obu stron.

Łopatka wieprzowa z papryką i pomidorami

Muszę się Wam do czegoś przyznać…nie przepadam za wieprzowiną, ale to mięsko po prostu uwielbiam. Jest  delikatne i nie czuć w niej charakterystycznego dla wieprzowiny zapachu, więc na moim stole pojawia się na każdej większej imprezie. Ta potrawa nie wymaga wielkiego zaangażowania w kuchni, bo do przygotowania jej wystarczy 15 min, niestety piecze się bardzo długo, ale jak już poczujecie kawałek rozpływającego się mięska w ustach, przyznacie ,że warto było czekać :) Przepis Jamiego Olivera, lecz troszkę zmodyfikowany. Smacznego.

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy :

  •  2 kg łopatki wieprzowej bez skóry
  •  2 puszki pomidorów
  • 2 czerwone cebule
  • 2 czerwone papryki
  • ostra mielona papryka
  • oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • ocet winny

Sposób przygotowania :

Łopatkę umyć, naciąć , przyprawić solą, pieprzem, oregano i papryką, odstawić do lodówki na noc (ewentualnie kilka godzin). Przygotować naczynie żaroodporne z pokrywką. Mięso podsmażyć z obu stron na oliwie, odłożyć do naczynia. Podsmażyć paprykę i cebulę, dodać pomidory, chwilę poddusić i zakwasić łyżką octu winnego. Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180 ° C przez 3 godziny. Po tym czasie mięso powinno dać się bez trudu rozdzielić na włókna za pomocą dwóch widelców. Do tego dania polecam ugotowany na sypko ryż lub kaszę kuskus. Do mięsa można podać sos z kwaśnej śmietany, pietruszki i skórki startej z cytryny. To danie smakuje również świetnie, odgrzane drugiego dnia.

Kotlety z piersi kurczaka

 Składniki potrzebne do przygotowania potrawy :

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag sera żółtego
  • sól, pieprz
  • 3 jaja
  • natka pietruszki
  • 2 piersi z kurczaka

Sposób przygotowania :

Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem , dodać jaja, starty ser żółty, majonez, czosnek i posiekaną, świeżą natkę pietruszki.  Wszystko razem wymieszać, nakładać łyżką na rozgrzany olej na patelni, smażyć z obu stron do zrumienienia.

1 5 6