Potrawy Mięsne

Gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • torebka ugotowanego ryżu
  • 500 g mięsa mielonego
  • pół kapusty pekińskiej lub innej
  • cebula czerwona
  • 2 jaja
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól, pieprz, czerwona, suszona papryka
  • 500 g pomidorów krojonych
  • cebula
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • ewentualnie śmietana do zabielenia sosu
  • łyżka oliwy

Czosnek i cebulę drobno siekamy, podsmażamy na łyżce oliwy w dużym garnku. Wrzucamy pomidory i dusimy przez 10 minut, następnie dodajemy 500 ml wody lub rosołu. Przyprawiamy, możemy zabielić też śmietaną.

Mięso wrzucamy do dużej miski, dodajemy ostudzony, ugotowany ryż. Kapustę i czerwoną cebulę drobno siekamy , dodajemy do mięsa.Dorzucamy dwie łyżki kaszy manny lub bułki tartej oraz dwa jajka. Przyprawiamy solą, pieprzem i czerwoną, słodką papryką.

Formujemy gołąbki, podsmażamy na patelni ( ja zrobiłam to na teflonie bez oleju). Kolejno wrzucamy do gotującego się sosu. Dusimy przez około 30 minut. Najlepiej smakują z chlebem lub młodymi ziemniakami.

Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • kula sera mozzarella
  • 4 suszone pomidory
  • świeża bazylia
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz

Pierś z kurczaka pokroić wzdłuż, delikatnie rozbić. Każdy kawałek przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na brzeg każdej porcji położyć kawałek sera mozzarella , suszonego pomidora i liść bazylii. Ścisło zawinąć w rulonik i spiąć wykałaczkami.

Patelnię natłuścić łyżką oleju, smażyć mięso z każdej strony. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Roladki przełożyć do pokrywki od naczynia żaroodpornego. Ewentualnie posypać resztą mozzarelli lub żółtego sera. Piec przez około 20 minut.

Szaszłyki na grilla i nie tylko

Składniki:

  • czerwona papryka
  • duża cebula
  • cienka cukinia
  • małe pieczarki
  • pierś z kurczaka
  • przyprawa do grilla, pieprz, sól
  • dwie łyżki jogurtu greckiego

Pierś z kurczaka myjemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem i kroimy w większą kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jogurt, mieszamy i odstawiamy do lodówki. Dzięki jogurtowi pierś będzie miękka i soczysta. Warzywa kroimy w dużą kostkę. Pieczarki na pól, cukinię w talarki. Warzywa przyprawiamy przyprawą do grilla. Patyczki należy wcześniej namoczyć w wodzie, by nie spaliły się podczas grillowania. Nabić warzywa na patyczki, następnie upiec w piekarniku lub na grillu.

Biała kiełbasa w sosie piwnym

Bardzo aromatyczna kiełbasa, doskonała na obiad z dodatkiem puree z ziemniaków.

Składniki:

  • 4 białe, surowe kiełbasy
  • duża cebula
  • szklanka piwa
  • łyżka miodu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • łyżka masła

Kiełbasę zalewam szklanką piwa, dodaje łyżkę miodu, dodaje przyprawy. Odstawiam na noc lub kilka godzin do lodówki. Po tym czasie rozgrzewam patelnię, dodaję łyżkę masła. Smażę kiełbasę z każdej strony, zalewam piwem z przyprawami, duszę na wolnym ogniu ok 20 minut. Podaję z puree ziemniaczanym.

Zrazy wołowe

Składniki:

  • 4 plastry polędwicy wołowej
  • ogórek kiszony
  • 2 duże plastry boczku
  • olej
  • mąka
  • sól, tymianek
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • liść laurowy

Mięso rozbić lekko tłuczkiem. Na każdym kawałku położyć  kawałek ogórka kiszonego, pół lub cały plasterek boczku. Ja zrobiłam malutkie zrazy, więc użyłam tylko połowy. Zwinąć mięso w ruloniki, spiąć wykałaczką, posypać lekko mąką. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć mięso z każdej strony. W małym rondlu zagotować szklankę wody, dodać liść laurowy, tymianek, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Włożyć zrazy do gotującej się wody, dusić na małym ogniu pod przykryciem około dwie godziny, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec doprawić do smaku solą, ewentualnie zagęścić powstały sos mąką.