Potrawy Mięsne

Kasza gryczana z kurczakiem i fasolą

Składniki:

  • 2 ugotowane woreczki kaszy gryczanej
  • pierś z kurczaka
  • puszka czerwonej fasoli
  • duża cebula
  • łyżka oliwy
  • 1/4 szklanki domowego ketchupu
  • sól, pieprz

Pierś z kurczaka opłukać pod zimną wodą, osuszyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć w garnku z grubym dnem na łyżce oliwy, przyprawić solą i pieprzem. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i fasolę, chwilę smażyć. Dodać kaszę gryczaną, wymieszać wszystko z ketchupem. Podgrzewać koło 10 minut, mieszając. Podawać z sałatą z winegretem.

Pierś z kurczaka w jogurcie z masłem orzechowym

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • sól, pieprz

Pierś z kurczaka opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i pokroić w paski. Zamarynować w jogurcie, sosie sojowym, papryce, kurkumie.Pierś wrzucić do rondla, dusić w jogurcie i przyprawach, gdy kurczak ugotuje się na jogurcie, dodać masło orzechowe. Doprawić do smaku. Dusić koło 15 minut. Podawać z kaszą jęczmienną.

Szynka w sosie własnym

Składniki:

  • 8 plastrów szynki
  • mąka
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka suszonych liści lubczyku

Szynkę przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Rozgrzewamy olej na patelni. W garnku gotujemy koło 300 ml wody lub rosołu.Mięso podsmażamy na patelni do przyrumienienia. Gotowe kawałki wkładamy do gotującej się wody. Dodajemy przyprawy, dusimy do miękkości. Podajemy z kaszą lub ziemniakami.

Chili con carne

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny, dosyć chudej
  • puszka fasoli czerwonej
  • duża papryka
  • puszka kukurydzy
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory
  • szklanka rosołu
  •  łyżeczka kminu rzymskiego
  • odrobina cynamonu
  • pół ostrej papryczki
  • pieprz, sól
  • łyżka oleju

Kroimy cebulę, paprykę w kostkę, ostrą papryczkę oraz czosnek drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej, smażymy cebulę, dorzucamy czosnek , papryczkę i chili, a po chwili mielone mięso. Dodajemy rosół i puszkę pomidorów. Dusimy, aż pomidory się rozpadną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cynamonem i kminem rzymskim (kumin).  Dodajemy fasolę, kukurydzę. Mieszamy i dusimy jeszcze około 15 minut.

Podajemy z białym ryżem lub tortillą.

 

Pieczone ziemniaki z kiełbasą i cebulą

Danie bardzo szybkie w przygotowaniu, proste i tanie. Z 3 głównych składników, które najczęściej posiadamy w lodówce, wychodzi naprawde pysznie. Najlepiej smakuje ze szklanką kefiru.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 kiełbaski śląskie lub inne
  • dwie średnie cebule
  • sól, pieprz, tymianek świeży lub suszony
  • oliwa z oliwek

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, mieszamy z trzema łyżkami oliwy z oliwek, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

Cebule obieramy, kroimy na pół , a następnie w cienkie plastry.

Kiełbase kroimy w półplastry lub większą kostkę.

Wszystko razem mieszamy i wykładamy na blaszce, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczamy ok 40 minut, aż ziemniaki będą upieczone.

 

1 2 6