Na słodko

Sernik z bananami

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy:

masa:

  • 5 bananów
  • cukier brązowy
  • dwa jaja
  • 2 opakowania serka mascarpone

spód:

  • 225 g herbatników
  • 125 g  masła
  • 2 łyżki cukru brązowego

 

Sposób przygotowania:

Herbatniki pokruszyć, dodać cukier. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, wystudzić i dodać do herbatników. Zagnieść, wyłożyć do formy, wyrównać i wstawić do lodówki na godzinę.

Banany obrać ze skórki, pokroić w talarki, podsmażyć na odrobinie masła z dodatkiem cukru. Odstawić do ostygnięcia i zmiksować na gładką masę.  Żółtka ubić z łyżką cukru, dodać serek mascarpone i zmiksowane banany. Białka ubić i delikatnie wymieszać z masą. Całość przełożyć do formy i schłodzić.

Ciasto z truskawkami

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy:

spód:

  • 225 g herbatników typu petit beure
  • 150 g masła

 

  • 400 g truskawek
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru
  • 2 galaretki

 

Sposób przygotowania potrawy:

Herbatniki zmiksować lub rozgnieść w rękach na drobny pył, dodać miękkie masło. Zagnieść w rękach na gładką masę, następnie rozłożyć na okrągłej formie. Ja użyłam takiej o średnicy 22 cm, można użyć większej, wtedy spód będzie cieńszy. Przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki na 30 minut.

Jogurty przelać do dużej miski. Dodać 300 g zmiksowanych truskawek. Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, dodać 3 łyżeczki żelatyny , 3 łyżki cukru,  wymieszać i odstawić. Gdy galaretka przestygnie dodać ją do jogurtu, wymieszać i odstawić . Tężejącą masę wylać na spód z herbatników. Odstawić do lodówki na około 60 min.

Drugą galaretkę rozpuścić w 50 ml wody i wymieszać z pozostałymi truskawkami. Wylać na masę i odstawić do stężenia.

Panna cotta z sosem malinowym

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy:

  • 500 ml płynnej, śmietany kremówki 36 %
  •  250 ml mleka 3,2 %
  •  laska wanilii
  •  8 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku

Sposób przygotowania potrawy:

3 łyżeczki żelatyny zalać trzema łyżkami zimnej wody, odstawić. Laskę wanilii przekroić na pół, łyżeczką wydłubać ziarenka.

Śmietanę i mleko podgrzać w rondelku,dodać cukier i  ziarenka razem z laską wanilii. Gdy cukier się rozpuści, wyjąć laskę wanilii, zagotować mleko ze śmietaną, uważając by nie przypalić. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.

Przelać do filiżanek lub foremek, ostudzić i wstawić do lodówki na ok. 5 godzin.

By ułatwić sobie wyjęcie deseru , można na chwilę wstawić filiżankę do gorącej wody.

Sos malinowy jest bardzo prosty. Podgrzewamy w rondelku mrożone lub świeże maliny z cukrem, ja dodałam dwie łyżki cukru trzcinowego, ponieważ deser jest już słodki. Kwaśne maliny to doskonały dodatek do tego deseru.

Podane składniki wystarczą na deser dla 6 osób.

Deser z mascarpone i mleczną czekoladą

Uwielbiam serek mascarpone w każdej postaci, jednak dla mnie smakuje najlepiej z czekoladą mleczną i orzechami. Ten deser jest bardzo zapychający, więc na dwie osoby  wystarczy 125 g serka.

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy :

  • serek mascarpone 125 g
  • 0,5 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 200 ml śmietana 36%

 Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy odrobinę śmietany( tak by zakryć dno), łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki i wrzucamy do śmietany, na małym ogniu podgrzewamy zawartość rondla i mieszając, rozpuszczamy czekoladę. Odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia.

Resztę śmietany ubijamy i mieszamy lekko z serkiem mascarpone ( do serka dodajemy bitą śmietanę, nie odwrotnie), następnie dodajemy schłodzoną, roztopioną czekoladę. Przed podaniem,wstawiamy do lodówki .

Słodkie szyszki

Prosty i szybki przepis na pyszny deser. Szyszki robiła moja mama, a ja przyglądałam się jak lepi te cudeńka. Teraz pora bym sama je przygotowała :)

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy :

  •  150 g ryżu preparowanego
  • 500 g krówek
  • woda

Sposób przygotowania:

Krówki roztopić z odrobiną wody, wsypać ryż preparowany i dokładnie wymieszać całość. Mocząc dłonie w wodzie ulepić szyszki.