Na słodko

Ciasteczka z ziarnami

Pyszne, zdrowe i pożywne ciasteczka/ batoniki. Świetne na II śniadanie czy przekąske w szkole lub pracy. Wychodzi ich sporo, ale można je prechowywać np. w puszce przez kilka dni. Bardzo łatwy przepis, myślę, że każdy sobie poradzi. Ja robiąc je pierwszy raz- wiedziałam, że do nich wróce :) Na prawdę polecam !

Kilka ciasteczek lekko się pokruszyło, więc odłożyłam okruszki na talerzyk i będę miała jako muesli do jogurtu :)

Przepis z książki „Nigella Ekspresowo” Nigelli Lawson.

Składniki:

  • puszka mleka skondensowanego, słodzonego
  • 250 g płatków owsianych
  • 150 g nasion ( słonecznik, pestki dyni, siemie lniane)
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 100 g żurawiny
  • 125 g orzechów ziemnych niesolonych ( można użyć różnych orzechów)

Mleko skondensowane przelać do rondla, podgrzać. Wszystkie suche składniki odmierzyć i wsypać do miski. Wlać ciepłe mleko skondensowane , wymieszać wszystkie składniki. Na blaszce wyłożyć pergamin/ papier do pieczenia, wyłożyć równomiernie masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez 40-60 minut. Po wyjęciu odczekać ok 15 minut i kroić.

WP_20140111_011

Kruche rogaliki z dżemem

Składniki:

  • 250g. maki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • jajko
  • 125 g masła
  • duża łyżka śmietany
  • ulubiony dżem
  • cukier puder
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier oraz pozostałe składniki. Całość zagniatamy. Rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 1 cm i kroimy na równej wielkości trójkąty. Na środek każdego trójkąta nakładamy po 1 łyżeczce dżemu i zawijamy formując rogaliki.

Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy i chłodne posypujemy cukrem pudrem.

Naleśniki z twarogiem na słodko

Składniki:

Farsz:

  • Kostka twarogu
  • Żółtko
  • Cukier
  • Laska wanilii lub cukier waniliowy
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka oleju do smażenia

Ciasto na naleśniki:

  •  200 g mąki
  •  2 jaja
  •  180 g śmietany  18%
  •  łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy i ubijamy mikserem , by pozbyć się grudek. Patelnię wysmarować odrobiną oleju, rozgrzać i usmażyć naleśniki.

Twaróg przełożyć do wysokiego naczynia, dodać mleko, cukier, żółtko i ziarenka wanilii i również połączyć całość przy pomocy miksera. Na naleśnik wyłożyć łyżkę farszu, rozsmarować i zawinąć . Podsmażyć z obu stron na odrobinie oleju. Można podawać ze świeżymi owocami, musem owocowym lub sosem czekoladowym.

Naleśniki z nutellą

Sporo osób mówi, że pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi. Myślę, że najważniejsze jest wcześniejsze nasmarowanie patelni lekko tłuszczem i odpowiednia konsystencja ciasta. Składniki należy wymieszać tak by ich konsystencja była płynna i jednolita. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste możemy dodać odrobinę wody gazowanej lub mleka. Jest wiele przepisów na wspaniałe naleśniki i większość oczywiście jest poprawna. To czego użyjemy zależy od naszych upodobań lub tego co aktualnie mamy w lodówce. Ja  zawsze używam tego samego przepisu. Nauczyłam się go od mamy.

Osobiście wolę naleśniki w wersji wytrawnej, ale myślę, że ten przepis na słodko zawsze sprawdzi się na szybki obiad lub deser po lekkim obiedzie.  Jest banalnie prosty, ale jednocześnie pyszny.

Składniki:

  • nutella

Ciasto na naleśniki :

  •  200 g mąki
  •  2 jaja
  •  180 g śmietany  18%
  •  łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania potrawy:

Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy i ubijamy mikserem , by pozbyć się grudek.

Naleśniki smarujemy nutellą i składamy w trójkąty. Patelnię smarujemy lekko olejem , rozgrzewamy i smażymy naleśniki z obu stron, ale stosunkowo krótko, ponieważ nutella szybko przybierze płynną konsystencję. Naleśniki zdjąć i ozdobić cukrem pudrem, czekoladą, bitą śmietaną lub owocami.

Szarlotka

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy :

  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • szklanka kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka zmrożonego masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 5-6  kwaśnych jabłek

Sposób przygotowania:

Mąkę , cukier , kaszę manną mieszamy w misce, dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia , łączymy razem i dzielimy na dwie części. Formę do ciasta smarujemy masłem i wysypujemy część mieszanki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, doprawiamy cynamonem i wykładamy na pierwszą warstwę ciasta. Na jabłka wysypujemy resztę mieszanki . Zmrożone masło ścieramy na grubych oczkach lub kroimy w plasterki, układamy na wierzchu ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 60 minut. Wierzch musi być zarumieniony.