Makarony

Makaron z serkiem mascarpone

 Składniki potrzebne do przygotowania potrawy:

  • makaron
  • pierś z kurczaka
  • 400 g pieczarek
  • duża cebula
  • 100 g serka mascarpone lub serka topionego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania :

Cebulę kroimy w piórka, pieczarki kroimy na 4 części, następnie w plasterki. Cebulę podsmażamy na oliwie lub masełku, gdy już będzie miękka dodajemy pieczarki. W tym czasie kroimy pierś z kurczaka w cienkie paski, przyprawiamy go solą i ziołami prowansalskimi i wstawiamy wodę na makaron. Gdy pieczarki i cebula będą już podsmażone, zdejmujemy je z patelni i podsmażamy pierś z kurczaka do miękkości. Do gotującej się i osolonej wody wrzucamy makaron. Następnie mieszamy cebulę i pieczarki razem z kurczakiem, dodajemy do tego 100 g serka mascarpone i podgrzewamy , by się rozpuścił. Ugotowany makaron mieszamy z warzywami i mięsem.

Makaron z kapustą włoską i boczkiem

Przepis na tą cudowną potrawę odkryłam w jednym z programów Jamiego Olivera. Kiedy usłyszałam,że można połączyć makaron z kapustą zafascynowało mnie to i oczywiście od razu przeszłam do rzeczy. Wybrałam się na zakupy, jeszcze wtedy mieszkałam w swoim rodzinnym mieście (Suwałki) i uwierzcie mi.. jaki to był problem ,żeby znaleźć parmezan. Do tej potrawy wg Jamiego Olivera powinnam dodać także orzeszki piniowe, ale o nich nikt nawet w sklepach nie słyszał, więc zrezygnowałam  i nie dodaje ich do tej pory :)

Składniki :

  • 300 g makaronu farfalle
  • 200 g boczku
  • 2 ząbki czosnku
  •  mała kapusta włoska
  •  masło
  •  kula sera mozzarella
  • sól
  •  garść startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Boczek pokroić w cieniutkie słupki i podsmażyć z czosnkiem. Kapustę drobno posiekać i podsmażyć do miękkości na maśle w dużym garnku. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Następnie,  odlać wodę z gotowania makaronu, zostawiając jedną szklankę. Do garnka z kapustą dodać boczek, czosnek, ugotowany makaron , porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę  i szklankę wody z gotowania makaronu.  Wszystko razem wymieszać, ewentualnie przyprawić do smaku, wyłożyć na talerz i  posypać parmezanem.