Makarony

Makaron z wołowiną

 Składniki:

  • 300 g makaronu
  • papryka czerwona
  • pół ostrej papryczki
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • 200 g polędwicy wołowej
  • łyżka oleju

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką. Podsmażyć na łyżce oleju. Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, dodać do mięsa, poddusić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Ostrą papryczkę pokroić w cienkie paski i dodać do reszty, chwilę poddusić. Wszystko wymieszać z ugotowanym makaronem.

Spaghetti Carbonara

Ten rodzaj makaronu często gości na moim stole. Oryginalny włoski przepis nie zawiera śmietany, ja też wolę ten sposób przygotowania potrawy, ale nie każdy z domowników go akceptuje :)

Składniki:

  • 10 dag parmezanu, grana padano lub innego twardego sera
  • 20 dag wędzonego boczku
  •  2 żółtka lub 1 jajo i jedno żółtko
  • 200 g makaronu spaghetti
  • śmietana 18% do sosów (płynna)
  • pieprz, sół
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cebuli

Boczek kroimy w cienkie paseczki. Czosnek i cebulę siekamy drobno . Patelnię rozgrzewamy , dodajemy boczek, gdy będzie już przyrumieniony, dodajemy cebulę , a po chwili czosnek.

Jaja roztrzepać w dużej misce lub garnku. Do naczynia dodajemy również parmezan i śmietanę, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Wstawić wodę na makaron w dużym rondlu. Wodę posolić, ugotować makaron al dente.

Makaron odcedzić, przełożyć do miski z jajkami,śmietaną i parmezanem, energicznie wymieszać, dodać podsmażony boczek, cebulę i czosnek. Wyłożyć na talerze i posypać parmezanem.

Makaron ze śmietaną, groszkiem i boczkiem

Składniki:

  • 20 dag makaronu spaghetti
  • pół puszki groszku zielonego lub mrożonego
  • 20 dag boczku wędzonego
  • śmietana 18 % do sosów (płynna)
  • sól, pieprz
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • garść parmezanu

Boczek kroimy w cienkie paski, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Podsmażamy boczek, dodajemy cebulę a następnie czosnek, zmniejszamy ogień , dodajemy śmietanę i groszek. Delikatnie podgrzewamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowany łączymy z sosem. Wykładamy na talerz i posypujemy świeżo startym parmezanem.

Spaghetti bolognese

Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji :

  • 200 g makaronu
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowo- wołowego
  • cebula
  • marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów bez skórki
  • sól, pieprz, oregano, świeża bazylia
  • garść świeżo startego parmezanu lub sera żółtego
  • oliwa z oliwek

 Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchew ścieramy na tarce o  większych oczkach. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy czosnek i marchew. Na tej samej patelni podsmażamy mięso, co chwile mieszając i rozdrabniając. Do zrumienionego mięsa dodajemy puszkę pomidorów, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i świeżą, porwaną bazylią.

 

Makaron gotujemy w dużym garnku z osoloną wodą. Po ugotowaniu wykładamy do głębokiego talerza, na makaron wykładamy sos i posypujemy serem.

Spaghetti z czosnkiem, pietruszką i chilli, czyli aglio, olio e peperoncino

Niezwykle pyszna i prosta w przygotowaniu potrawa. Nie wymaga doświadczenia w kuchni oraz zbyt wiele czasu.

Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji :

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 3 ząbki czosnku
  • garść startego parmezanu
  • garść świeżej, posiekanej natki pietruszki
  • mała, ostra papryczka
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

 Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w garnku z osoloną wodą. W tym czasie, na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek i posiekaną papryczkę. Podsmażamy chwilę, uważając by nie przypalić czosnku. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię, dodajemy garść posiekanej natki pietruszki i pół filiżanki wody z gotowania makaronu. Całość mieszamy.Makaron przekładamy do głębokiego talerza, skrapiamy oliwą z oliwek i  posypujemy świeżo startym parmezanem.