Bezmięsne

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy:

ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • szklanka wody
  • sól
  • łyżka oleju

farsz:

  • 500g  kapusty kiszonej
  • 200 g suszonych grzybów lub 500 g świeżych pieczarek
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Farsz :

Suszone grzyby moczymy przez godzinę, po tym czasie odcedzamy( zostawiamy wodę z moczenia) i  grzyby kroimy na drobne kawałki.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor, dodajemy pokrojone grzyby i jeszcze przez chwilę podsmażamy.

Gdy  kapusta jest bardzo kwaśna, płuczemy ją w wodzie i porządnie odciskamy.  Szatkujemy kapustę i podsmażamy w garnku na 1/4 szklanki oleju. Dodajemy do kapusty wcześniej podsmażoną cebulkę , grzyby,  wodę z gotowania grzybów, liść laurowy i ziele angielskie i  dusimy przez około godzinę , mieszając co jakiś czas . Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto :

Mąkę przesypujemy do dużej miski, dodajemy odrobinę soli i wlewamy szklankę gorącej wody. Początkowo mieszamy widelcem, by się nie poparzyć, następnie ugniatamy ciasto w dłoniach, do czasu, gdy będzie miękkie i elastyczne.

Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto , wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Na środek kładziemy łyżeczkę  farszu i zlepiamy, możemy pomóc sobie , smarując brzegi wodą. Wodę doprowadzamy do wrzątku, solimy i wrzucamy pierogi. Gdy wypłyną na powierzchnie wody, gotujemy jeszcze parę minut i wyciągamy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.

Pierogi z ciasta drożdżowego z kapustą i grzybami

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy:

Ciasto :

  • 1 kg mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 paczki drożdży
  • 3 jaja
  • 3 łyżki oleju

Farsz:

  • 1kg kapusty kiszonej
  • 200 g suszonych grzybów lub świeże pieczarki
  • liść laurowy
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania potrawy :

Farsz :

Suszone grzyby gotujemy do miękkości, odlewamy wodę (miseczkę wody z gotowania grzybów zostawiamy). Grzyby kroimy na drobne kawałki.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor, dodajemy pokrojone grzyby i jeszcze przez chwilę podsmażamy.

Gdy nasza kapusta jest bardzo kwaśna, płuczemy ją w wodzie i porządnie odciskamy.  Szatkujemy kapustę i podsmażamy w garnku na 1/4 szklanki oleju. Dodajemy do kapusty wcześniej podsmażoną cebulkę , grzyby i wodę z gotowania grzybów i dusimy , mieszając co jakiś czas przez ok 30 min. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto :

Mleko podgrzewamy, wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, przykrywając ściereczką.

Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto , wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Na środek kładziemy łyżeczkę  farszu i zlepiamy, możemy pomóc sobie , smarując brzegi wodą.

Zlepione pierogi smażymy na patelni lub głębokim oleju aż się przyrumienią.

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Potrawy ze szpinakiem goszczą na moim stole średnio raz w tygodniu, mam bzika na jego punkcie. W naleśnikach z serem feta lubię go najbardziej. Polecam ten przepis również osobom, które nie mogą przekonać się do szpinaku, gwarantuję,że każdemu posmakuje :)

Składniki:

Farsz:

  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  •  świeża lub suszona bazylia
  • 450 g rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
  •  kostka sera feta
  • olej do smażenia

Ciasto na naleśniki :

  •  200 g mąki
  •  2 jaja
  •  180 g śmietany  18%
  •  łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania :

Czosnek podsmażyć na łyżeczce masła, dodać rozmrożony szpinak. Podgrzać i połączyć z serem feta pokrojonym w mniejsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem i bazylią.

Wymieszać składniki na ciasto naleśnikowe, rozgrzać patelnię i smażyć  z obu stron. Na naleśniki wyłożyć farsz szpinakowy i zwinąć. Rozgrzać olej i usmażyć  , wtedy będą złociste i chrupiące.