Tortellini ze szpinakiem z serowym sosem

Potrawa z kuchni włoskiej, tortellini przygotowuje się z ciasta na makaron. Możemy nadziewać je serami, mięsem lub warzywami. Raczej czasochłonna potrawa, jednak efekt końcowy zachwyci każdego.
Składniki:
ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 4 jajka lub 3 jaja i odrobina ciepłej wody
- sól
- oliwa z oliwek
farsz:
- rozdrobniony, mrożony szpinak
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 paczki sera feta
- łyżka masła
- kilka liści bazylii
sos:
- 100 g sera gorgonzola
- garść tartego parmezanu
- 200 ml śmietanki 18%
- mała cebula
- ząbek czosnku
- pieprz, sól
- bazylia do ozdobienia
Składniki ciasta łączymy ze sobą. Gdy będzie już elastyczne, zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki.
W międzyczasie rozgrzewamy patelnię, na łyżce masła podsmażamy przeciśnięte przez praskę lub posiekane ząbki czosnku. Dodajemy połamany na kawałki lub rozmrożony szpinak. Dusimy chwilę, dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, porwanymi liśćmi bazylii. Gotowy farsz odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkujemy na grubość ok 2 mm. Nożem wykrawamy kwadraty o boku 4 cm. Na środek za pomocą łyżeczki kładziemy niewielką kuleczkę z farszem. Zlepiamy ciasto w trójkąt ( tak jak na zdjęciu). Ja do zlepiania używam wody.
Dwa rogi trójkąta łączymy ze sobą, by wyszło nam tak jak na zdjęciu poniżej.
Pierożki wrzucamy do dużego garnka z osoloną, wrzącą wodą. Gdy tortellini wypłynął na powierzchnie, gotujemy jeszcze około 5 minut.
Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.
Kawałek masła rozgrzewamy na patelni. W tym czasie kroimy cebulę i czosnek. Najpierw wrzucamy cebulę, chwilę podsmażamy, dodajemy czosnek. Po chwili dodajemy ser gorgonzola, a następnie śmietankę. Doprawiamy do smaku i redukujemy sos. Dodajemy trochę parmezanu.
Na talerz wykładamy tortellini, polewamy sosem, posypujemy parmezanem i ozdabiamy bazylią.