Bezmięsne

Tortellini ze szpinakiem z serowym sosem

Potrawa z kuchni włoskiej, tortellini przygotowuje się z ciasta na makaron. Możemy nadziewać je serami, mięsem lub warzywami. Raczej czasochłonna potrawa, jednak efekt końcowy zachwyci każdego.

Składniki:

ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 4 jajka lub 3 jaja i odrobina ciepłej wody
  • sól
  • oliwa z oliwek

farsz:

  • rozdrobniony, mrożony szpinak
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 paczki sera feta
  • łyżka masła
  • kilka liści bazylii

sos:

  • 100 g sera gorgonzola
  • garść tartego parmezanu
  • 200 ml śmietanki 18%
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • pieprz, sól
  • bazylia do ozdobienia

Składniki ciasta łączymy ze sobą. Gdy  będzie już elastyczne, zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki.

W międzyczasie rozgrzewamy patelnię, na łyżce masła podsmażamy przeciśnięte przez praskę lub posiekane ząbki czosnku. Dodajemy połamany na kawałki lub rozmrożony szpinak. Dusimy chwilę, dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, porwanymi liśćmi bazylii. Gotowy farsz odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkujemy na grubość ok 2 mm. Nożem wykrawamy kwadraty o boku 4 cm. Na środek za pomocą łyżeczki kładziemy niewielką kuleczkę z farszem. Zlepiamy ciasto w trójkąt ( tak jak na zdjęciu). Ja do zlepiania używam wody.

DSCF0709

Dwa rogi trójkąta łączymy ze sobą, by wyszło nam tak jak na zdjęciu poniżej.

DSCF0712

Pierożki wrzucamy do dużego garnka z osoloną, wrzącą wodą. Gdy tortellini wypłynął na powierzchnie, gotujemy jeszcze około 5 minut.
Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.

Kawałek masła rozgrzewamy na patelni. W tym czasie kroimy cebulę i czosnek. Najpierw wrzucamy cebulę, chwilę podsmażamy, dodajemy czosnek. Po chwili dodajemy ser gorgonzola, a następnie śmietankę. Doprawiamy do smaku i redukujemy sos. Dodajemy trochę parmezanu.

Na talerz wykładamy tortellini, polewamy sosem, posypujemy parmezanem i ozdabiamy bazylią.

Kopytka

Do kopytek możemy dodać mnóstwo dodatków. Szybki sposób na obiad. Kopytka to jedna z pierwszych potraw , które zrobiłam. Już gdy byłam mała pomagałam babci w zagniataniu ciasta i krojeniu kopytek. Najbardziej smakowały mi te z podsmażoną bułką tartą na maśle, posypane cukrem.

Składniki:

  • kg ugotowanych ziemniaków
  • jajko
  • sól
  • 40 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju

Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej. Zmielić w maszynce do mielenia lub tłuczkiem. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną, sól i jajko. Ciasto zagnieść, w razie potrzeby podsypując dodatkowo mąką. Z ciasta formować wałeczki, delikatnie je rozpłaszczyć ręką i kroić skośnie. W garnku zagotować wodę, posolić i wrzucać partiami kopytka.Gotować przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
Wyjmujemy , przekładamy na chwilę na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy kopytka na patelnię i podsmażamy przez chwilę.

Łazanki z makiem

Pyszne, proste danie na postne dni. Obowiązkowe na świątecznym stole. Łazanki robię tylko z makiem, ponieważ nie przepadam za rodzynkami. Można dodać też posiekane orzechy i bakalie. Ciasto jest zrobione  z prostego ciasta na pierogi.

Składniki :

  • 3 szklanki mąki
  • szklanka wody
  • sól
  • łyżka oleju
  • szklanka maku
  • cukier

Mak dokładnie przepłukać, zemleć w maszynce.

Ciasto zagnieść, rozwałkować i pokroić na cienkie kwadraty. Wodę doprowadzić do wrzenia, ugotować łazanki. Wymieszać z makiem, posłodzić według uznania.

Placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka
  • połowa cebuli
  • ząbek czosnku
  • 2 jaja
  • sól, pieprz
  • olej

Ziemniaki obieramy, myjemy pod zimną wodą i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Oczywiście można tego uniknąć używając malaksera. Cebulę i czosnek  również ścieramy , dodajemy do ziemniaków. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy dwa jaja i dwie łyżki mąki pszennej, chociaż to zależy czy ziemniaki zawierają dużo wody. Jeśli ciasto wciąż będzie zbyt rzadkie, dodajemy więcej mąki.

Placki najlepiej usmażyć w ostatniej chwili, ponieważ zimne tracą chrupkość. Na dużej patelni rozgrzewamy olej . Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany olej, smażymy z obu stron . Placki smażymy na dość mocnym ogniu. Musimy , więc uważać by się nie przypaliły.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

Składniki:

  • Kapusta włoska
  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • 300 g pieczarek lub leśnych grzybów, mogą być również suszone
  • Sól, pieprz
  • Kawałek masła
  • Duża cebula

Liście kapusty rozdzielić. Grube głąby wyciąć i podgotować kapustę w dużym garnku.

Cebulę obrać, pokroić w pióra. Podsmażyć na maśle. Pieczarki dokładnie wyczyścić, pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na maśle. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie.

Wszystkie warzywa wymieszać razem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz zwinąć w liście kapusty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45 minut.