Chleb żytni na zakwasie z żurawiną

Od dłuższego czasu moja mama przygotowuje chleb z tego przepisu, zawsze jej wychodzi !!  No może nie wyszedł jej tylko wtedy , gdy zapomniała dodać soli do ciasta :) Wybaczamy. No więc.. wszyscy tak chwalą jej chleb, postanowiłam zrobić i ja. Wyszedł oczywiście za pierwszym razem, chociaż mistrzynią pieczenia nie jestem, w przeciwieństwie do mamy. Przepis na jedną foremkę, keksówkę.

 

12583832_1051377258217419_1579771046_n

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej razowej(możemy użyć tylko żytniej)
  • 0,5 l ciepłej wody ( nie gorącej)
  • pół szklanki ziaren słoneczmnika, siemienia lnianego, płatków owsianych
  • garść suszonej żurawiny
  • płaska łyżka soli
  • zakwas żytni

Mąkę, ziarna i sól wymieszać łyżką w dużym garnku, dodać zakwas, a następnie dokładnie połączyć wszystkie składniki z wodą, jeśli trzeba, dodajemy więcej wody . Wymieszane ciasto jest gotowe do odstawienia. Odbieramy  2-3 łyżki do słoika, do przygotowania zakwasu na kolejny chleb. Zakwas może stać w lodówce do 2 tygodni. Podłużną foremkę smarujemy oliwą i posypujemy płatkami owsianymi ( by po upieczeniu łatwiej wyjąć chleb). Do foremki przekładamy ciasto, zawijamy w ścierkę i koc. Odstawiamy na 8-12 godzin do wyrośnięcia. W pomieszczeniu, gdzie jest chleb, nie otwieramy okien. Ja swój chleb, opatulony w kocyk, schowałam do wyłączonego piekarnika :) Po 8-12 godzinach chleb powinien wyraźnie wyrosnąć, zdjemujemy ścierke i koc. Wkładamy chleb do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok godzinę.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>