Sałatka z pieczonym łososiem

 

Niby tegoroczna zima nie taka straszna, ale brakuje mi już świeżych warzyw i owoców. Postanowiłam zrobić lekki obiad na spotkanie z pzyjaciółką – sałatkę z pieczonym łososiem. Miałam pomocnika w kuchni , więc poszło raz dwa !

 

 

12591758_1051345488220596_2014988341_o

Składniki na 2 porcje:

  • świeży filet z łososia ok. 200 g
  • mix sałat
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • kawałek papryki
  • czerwona cebula
  • świeży ogórek

sos balsamiczny:

  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka octu balsamicznego ( ja użyłam porzeczkowego)
  • łyżeczka miodu
  • szczypta soli morskiej i pieprzu

Łososia przyprawiamy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku.

Składniki sosu łączymy i mieszamy np. w słoiku lub w dużej misce za pomocą trzepaczki. Sos zostawiamy lub przelewamy do miski, dodajemy mieszane sałaty i łączymy z sosem. Przekładamy sałatę na dwa talerze. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, paprykę i ogórek na niezbyt cienkie słupki. Cebulę kroimy w krążki. Warzywa dzielimy na dwa talerze. Gdy łosoś będzie upieczony, wyjmujemy go z piekarnika i dzielimy na cząstki, układamy na talerzach.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>