Krem z buraków z kozim serem

Zupy gotuję bardzo rzadko. Nie przepadam za tymi standardowymi, z całymi kawałkami warzyw. Z tąd też pomysł na zupę krem z buraków. Wcześniej jadłam ją w restauracji. Jest bardzo aromatyczna, zdrowa i idealna na zimowe, rozgrzewające posiłki. Bardzo nie lubię jak jedzenie w lodówce się marnuje, dlatego jeśli chodzi o zupy, robię je tylko na jeden posiłek. Wyrazisty, słony smak koziego sera idealnie komponuje się ze słodyczą buraków.

12620525_1051345408220604_2071336177_o

Składniki na 2-3 porcje :

  • 400 g buraków , ja użyłam startych ze słoika ( dzięki babciu !)
  • bulion ( ja zrobiłam warzywny)
  • 3 małe ziemniaki
  • łyżka oliwy
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • przyprawy( liść laurowy, ziele angielskie)
  •  60 g świeżej rolady koziej

Ziemniaki wrzucamy do gotującego się z przyprawami bulionu, gdy będą ugotowane, dorzucamy buraki, w moim przypadku były to buraki ze słoika, ale mogą to być również całe buraki np. wcześniej upieczone ( 1 godzina , 200 C, zawinięte w folię aluminiową, pieczone w skórce). Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżcę oliwy czy innego tłuszczu, przerzucamy do garnka z burakami. Z zupy wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Miksujemy na gładki krem, przecieramy przez sitko. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy wlejemy już zupę do talerzy, posypujemy pokruszonym serem kozim.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>