Ciasteczka z ziarnami

Pyszne, zdrowe i pożywne ciasteczka/ batoniki. Świetne na II śniadanie czy przekąske w szkole lub pracy. Wychodzi ich sporo, ale można je prechowywać np. w puszce przez kilka dni. Bardzo łatwy przepis, myślę, że każdy sobie poradzi. Ja robiąc je pierwszy raz- wiedziałam, że do nich wróce Na prawdę polecam !
Kilka ciasteczek lekko się pokruszyło, więc odłożyłam okruszki na talerzyk i będę miała jako muesli do jogurtu
Przepis z książki „Nigella Ekspresowo” Nigelli Lawson.
Składniki:
- puszka mleka skondensowanego, słodzonego
- 250 g płatków owsianych
- 150 g nasion ( słonecznik, pestki dyni, siemie lniane)
- 75 g wiórków kokosowych
- 100 g żurawiny
- 125 g orzechów ziemnych niesolonych ( można użyć różnych orzechów)
Mleko skondensowane przelać do rondla, podgrzać. Wszystkie suche składniki odmierzyć i wsypać do miski. Wlać ciepłe mleko skondensowane , wymieszać wszystkie składniki. Na blaszce wyłożyć pergamin/ papier do pieczenia, wyłożyć równomiernie masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez 40-60 minut. Po wyjęciu odczekać ok 15 minut i kroić.
Wyglądają pysznie, z pewnością kiedyś upichcę
Dzięki za pomysły kulinarne Angella