Ciasteczka z ziarnami

Pyszne, zdrowe i pożywne ciasteczka/ batoniki. Świetne na II śniadanie czy przekąske w szkole lub pracy. Wychodzi ich sporo, ale można je prechowywać np. w puszce przez kilka dni. Bardzo łatwy przepis, myślę, że każdy sobie poradzi. Ja robiąc je pierwszy raz- wiedziałam, że do nich wróce :) Na prawdę polecam !

Kilka ciasteczek lekko się pokruszyło, więc odłożyłam okruszki na talerzyk i będę miała jako muesli do jogurtu :)

Przepis z książki „Nigella Ekspresowo” Nigelli Lawson.

Składniki:

  • puszka mleka skondensowanego, słodzonego
  • 250 g płatków owsianych
  • 150 g nasion ( słonecznik, pestki dyni, siemie lniane)
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 100 g żurawiny
  • 125 g orzechów ziemnych niesolonych ( można użyć różnych orzechów)

Mleko skondensowane przelać do rondla, podgrzać. Wszystkie suche składniki odmierzyć i wsypać do miski. Wlać ciepłe mleko skondensowane , wymieszać wszystkie składniki. Na blaszce wyłożyć pergamin/ papier do pieczenia, wyłożyć równomiernie masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez 40-60 minut. Po wyjęciu odczekać ok 15 minut i kroić.

WP_20140111_011

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>