Zupa krem z pomidorów z krewetkami

Składniki:
- 12 krewetek
- 2 puszki pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- kawałek selera
- marchewka
- por
- pietruszka
- 100 ml czerwonego wina
- suszona lub świeża bazylia do smaku
- sól,pieprz
- łyżka masła klarowanego
- 0,5 szklanki mleka 3,2
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, pora dokładnie myjemy i również siekamy. Rozgrzewamy masło i podsmażamy wcześniej obrane warzywa. Dodajemy krewetki, gdy będą już przyrumienione, dodajemy dwie puszki pomidorów i wino.
W innym rondlu gotujemy w wodzie wywar z selera, pietruszki i marchewki, gdy będzie gotowy, dodajemy do pomidorów wraz z ugotowanymi warzywami. Krewetki wyjmujemy, a całość miksujemy na krem. Przecieramy przez drobne sito. Ja zabieliłam zupę odrobiną mleka, ale można użyć również śmietany. Przelewamy do miseczek, podajemy z ryżem lub makaronem i ozdabiamy krewetkami.