Zupa krem z pomidorów z krewetkami

Składniki:

  • 12 krewetek
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • kawałek selera
  • marchewka
  • por
  • pietruszka
  • 100 ml czerwonego wina
  • suszona lub świeża bazylia do smaku
  • sól,pieprz
  • łyżka masła klarowanego
  • 0,5 szklanki mleka 3,2

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, pora dokładnie myjemy i również siekamy. Rozgrzewamy masło i podsmażamy wcześniej obrane warzywa. Dodajemy krewetki, gdy będą już przyrumienione, dodajemy dwie puszki pomidorów i wino.

W innym rondlu gotujemy w wodzie wywar z selera, pietruszki i marchewki, gdy będzie gotowy, dodajemy do pomidorów wraz z ugotowanymi warzywami. Krewetki wyjmujemy, a całość miksujemy na krem. Przecieramy przez drobne sito. Ja zabieliłam zupę odrobiną mleka, ale można użyć również śmietany. Przelewamy do miseczek, podajemy z ryżem lub makaronem i ozdabiamy krewetkami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>