Chili con carne

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny, dosyć chudej
  • puszka fasoli czerwonej
  • duża papryka
  • puszka kukurydzy
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory
  • szklanka rosołu
  •  łyżeczka kminu rzymskiego
  • odrobina cynamonu
  • pół ostrej papryczki
  • pieprz, sól
  • łyżka oleju

Kroimy cebulę, paprykę w kostkę, ostrą papryczkę oraz czosnek drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej, smażymy cebulę, dorzucamy czosnek , papryczkę i chili, a po chwili mielone mięso. Dodajemy rosół i puszkę pomidorów. Dusimy, aż pomidory się rozpadną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cynamonem i kminem rzymskim (kumin).  Dodajemy fasolę, kukurydzę. Mieszamy i dusimy jeszcze około 15 minut.

Podajemy z białym ryżem lub tortillą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>