Pieczone ziemniaki z kiełbasą i cebulą

Danie bardzo szybkie w przygotowaniu, proste i tanie. Z 3 głównych składników, które najczęściej posiadamy w lodówce, wychodzi naprawde pysznie. Najlepiej smakuje ze szklanką kefiru.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 kiełbaski śląskie lub inne
  • dwie średnie cebule
  • sól, pieprz, tymianek świeży lub suszony
  • oliwa z oliwek

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, mieszamy z trzema łyżkami oliwy z oliwek, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

Cebule obieramy, kroimy na pół , a następnie w cienkie plastry.

Kiełbase kroimy w półplastry lub większą kostkę.

Wszystko razem mieszamy i wykładamy na blaszce, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczamy ok 40 minut, aż ziemniaki będą upieczone.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>