Sałatka z kalafiorem, jajkiem i pomidorem

Składniki:

  • główka kalafiora świeżego
  • 3 pomidory
  • 4 jajka
  • mały jogurt grecki
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • koperek

Wstawiamy w garnku wodę, doprowadzamy do wrzenia. Do wody wkładamy jajka, gotujemy na twardo. Kalafiora dokładnie myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy do miękkości w garnku z osoloną wodą. Pomidory czyścimy i kroimy w większe kawałki, cząstki. Jajka obieramy , kroimy na pół i znowu na pół. Kalafiora w razie potrzeby również kroimy na mniejsze kawałki.

Jogurt przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy posiekany drobno koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.

Składniki sałatki wrzucamy do miski, możemy ułożyć je warstwowo. Zalewamy sosem jogurtowym. Odstawiamy do lodówki, by się schłodziła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>