Kopytka

Do kopytek możemy dodać mnóstwo dodatków. Szybki sposób na obiad. Kopytka to jedna z pierwszych potraw , które zrobiłam. Już gdy byłam mała pomagałam babci w zagniataniu ciasta i krojeniu kopytek. Najbardziej smakowały mi te z podsmażoną bułką tartą na maśle, posypane cukrem.

Składniki:

  • kg ugotowanych ziemniaków
  • jajko
  • sól
  • 40 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju

Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej. Zmielić w maszynce do mielenia lub tłuczkiem. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną, sól i jajko. Ciasto zagnieść, w razie potrzeby podsypując dodatkowo mąką. Z ciasta formować wałeczki, delikatnie je rozpłaszczyć ręką i kroić skośnie. W garnku zagotować wodę, posolić i wrzucać partiami kopytka.Gotować przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
Wyjmujemy , przekładamy na chwilę na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy kopytka na patelnię i podsmażamy przez chwilę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>