Kruche rogaliki z dżemem

Składniki:

  • 250g. maki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • jajko
  • 125 g masła
  • duża łyżka śmietany
  • ulubiony dżem
  • cukier puder
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier oraz pozostałe składniki. Całość zagniatamy. Rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 1 cm i kroimy na równej wielkości trójkąty. Na środek każdego trójkąta nakładamy po 1 łyżeczce dżemu i zawijamy formując rogaliki.

Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy i chłodne posypujemy cukrem pudrem.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>