Placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka
  • połowa cebuli
  • ząbek czosnku
  • 2 jaja
  • sól, pieprz
  • olej

Ziemniaki obieramy, myjemy pod zimną wodą i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Oczywiście można tego uniknąć używając malaksera. Cebulę i czosnek  również ścieramy , dodajemy do ziemniaków. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy dwa jaja i dwie łyżki mąki pszennej, chociaż to zależy czy ziemniaki zawierają dużo wody. Jeśli ciasto wciąż będzie zbyt rzadkie, dodajemy więcej mąki.

Placki najlepiej usmażyć w ostatniej chwili, ponieważ zimne tracą chrupkość. Na dużej patelni rozgrzewamy olej . Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany olej, smażymy z obu stron . Placki smażymy na dość mocnym ogniu. Musimy , więc uważać by się nie przypaliły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>