Żurek

Składniki:

  • 0,5 l zakwasu domowego
  • włoszczyzna ( marchew, seler, pietruszka, por, cebula)
  • 3 ziemniaki
  • 4 białe kiełbasy, surowe
  • 100 g boczku wędzonego w plastrach
  • majeranek, sól, pieprz
  • 150 ml śmietany 18% płynnej
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 jaja ugotowane na twardo

Warzywa obieramy, cebulę opalamy, zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca. Dodajemy białą kiełbasę i plastry boczku. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Boczek i kiełbasę wyciągamy, boczek kroimy w cienkie paski, kiełbasę w grubsze plastry. Podsmażamy.

Warzywa wyciągamy z wywaru, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i kiełbasę z boczkiem.

Dodajemy zakwas i gotujemy dalej na małym ogniu, często mieszając , by nie przywarł. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.

Śmietanę mieszamy z odrobiną gorącej zupy i wlewamy do żurku. Nie gotujemy już zupy zawierającą śmietanę. Podajemy z połówkami jajek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>