Żurek

Składniki:
- 0,5 l zakwasu domowego
- włoszczyzna ( marchew, seler, pietruszka, por, cebula)
- 3 ziemniaki
- 4 białe kiełbasy, surowe
- 100 g boczku wędzonego w plastrach
- majeranek, sól, pieprz
- 150 ml śmietany 18% płynnej
- 2 ziarna jałowca
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4 jaja ugotowane na twardo
Warzywa obieramy, cebulę opalamy, zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca. Dodajemy białą kiełbasę i plastry boczku. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Boczek i kiełbasę wyciągamy, boczek kroimy w cienkie paski, kiełbasę w grubsze plastry. Podsmażamy.
Warzywa wyciągamy z wywaru, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i kiełbasę z boczkiem.
Dodajemy zakwas i gotujemy dalej na małym ogniu, często mieszając , by nie przywarł. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
Śmietanę mieszamy z odrobiną gorącej zupy i wlewamy do żurku. Nie gotujemy już zupy zawierającą śmietanę. Podajemy z połówkami jajek.