Zakwas na żurek

Składniki:

  • szklanka mąki żytniej
  • 3 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka skórek z chleba razowego
  • odrobina soli

Zakwas zrobić jest najlepiej w glinianym lub szklanym naczyniu. Wsypujemy mąkę, skórki z chleba, przyprawy, zmiażdżone lekko ząbki czosnku. Zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą. Zakrywamy ścierką lub przykrywamy wieczkiem, nie zakręcamy. Stawiamy w ciepłym miejscu na 2-4 dni do zakwaszenia.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>