Tatar wołowy- befsztyk tatarski

Tatar jest pyszną przekąską jako przystawka. Ja zawsze podaje go z ciemnym pieczywem. Dodatki to oczywiście kwestia gustu, ja wybieram drobno pokrojoną, czerwoną cebulę i korniszony. Są również różne sposoby podania tatara, możemy wymieszać mięso od razu z żółtkami lub pozwolić na to, by każdy osobno wymieszał je sobie z mięsem na talerzu. Jeśli chodzi o musztardę , możemy ją zastąpić sokiem z cytryny lub octem winnym, chodzi o to by białko delikatnie się ścięło. Często wspominam o dobrej jakości produktów, tutaj to oczywiście sprawa nadrzędna, ponieważ tatar to surowa potrawa. Wybierzmy mięso jak najlepszej jakości i od sprawdzonego dostawcy. Mięso podajemy schłodzone.

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • łyżka musztardy dijon lub sarepskiej
  • czerwona cebula
  • 4 korniszony

Mięso płuczemy w zimnej wodzie, kroimy wzdłuż włókien i siekamy jak najdrobniej. Możemy użyć również maszynki do mielenia, wtedy mielimy dwa razy. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i musztardą, dodajemy 2 łyżki oliwy i wody.

Jaja musimy sparzyć w gorącej wodzie- ok 10 sekund.

Kroimy drobno cebulę i korniszony. Mięso wykładamy na dwa talerze, na górę kładziemy żółtka, obok kładziemy cebulę i ogórki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>