Filet z łososia z grzybowym ryżem

Składniki:
- filet z łososia 300 g
- sól, pieprz
- łyżka oleju
- torebka ryżu długoziarnistego
- garść suszonych grzybów
- pół cebuli
- kawałek masła
- 100 ml śmietanki 18 % do sosów
- sól, pieprz
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Grzyby moczyć w wodzie, następnie zagotować. Odlać odrobinę wywaru grzybowego.Cebulę pokroić w drobną kostkę. Grzyby i cebulę podsmażyć na maśle, dodać 100 ml wywaru , dusić przez chwilę , następnie dodać śmietankę, odparować. Przyprawić do smaku. Sos wymieszać z ryżem lub polać nim rybę.
Łososia przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na godzinę. Rozgrzać olej na patelni, ułożyć łososia skórą do spodu, smażyć ok 3 minuty, przewrócić na drugą stronę, chwilę smażyć i przykryć pokrywką. Po ok 10- 15 minutach łosoś powinien być gotowy.