Filet z łososia z grzybowym ryżem

Składniki:

  • filet z łososia 300 g
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju
  • torebka ryżu długoziarnistego
  • garść suszonych grzybów
  • pół cebuli
  • kawałek masła
  • 100 ml śmietanki 18 % do sosów
  • sól, pieprz

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Grzyby moczyć w wodzie, następnie zagotować. Odlać odrobinę wywaru grzybowego.Cebulę pokroić w drobną kostkę. Grzyby i cebulę podsmażyć na maśle, dodać 100 ml wywaru , dusić przez chwilę , następnie dodać śmietankę, odparować. Przyprawić do smaku. Sos wymieszać z ryżem lub polać nim rybę.

Łososia przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na godzinę. Rozgrzać olej na patelni, ułożyć łososia skórą do spodu, smażyć ok 3 minuty, przewrócić na drugą stronę, chwilę smażyć i przykryć pokrywką. Po ok 10- 15 minutach łosoś powinien być gotowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>