Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

Składniki:

  • Kapusta włoska
  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • 300 g pieczarek lub leśnych grzybów, mogą być również suszone
  • Sól, pieprz
  • Kawałek masła
  • Duża cebula

Liście kapusty rozdzielić. Grube głąby wyciąć i podgotować kapustę w dużym garnku.

Cebulę obrać, pokroić w pióra. Podsmażyć na maśle. Pieczarki dokładnie wyczyścić, pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na maśle. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie.

Wszystkie warzywa wymieszać razem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz zwinąć w liście kapusty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>