Spaghetti Carbonara

Ten rodzaj makaronu często gości na moim stole. Oryginalny włoski przepis nie zawiera śmietany, ja też wolę ten sposób przygotowania potrawy, ale nie każdy z domowników go akceptuje
Składniki:
- 10 dag parmezanu, grana padano lub innego twardego sera
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 żółtka lub 1 jajo i jedno żółtko
- 200 g makaronu spaghetti
- śmietana 18% do sosów (płynna)
- pieprz, sół
- 2 ząbki czosnku
- pół cebuli
Boczek kroimy w cienkie paseczki. Czosnek i cebulę siekamy drobno . Patelnię rozgrzewamy , dodajemy boczek, gdy będzie już przyrumieniony, dodajemy cebulę , a po chwili czosnek.
Jaja roztrzepać w dużej misce lub garnku. Do naczynia dodajemy również parmezan i śmietanę, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Wstawić wodę na makaron w dużym rondlu. Wodę posolić, ugotować makaron al dente.
Makaron odcedzić, przełożyć do miski z jajkami,śmietaną i parmezanem, energicznie wymieszać, dodać podsmażony boczek, cebulę i czosnek. Wyłożyć na talerze i posypać parmezanem.