Spaghetti Carbonara

Ten rodzaj makaronu często gości na moim stole. Oryginalny włoski przepis nie zawiera śmietany, ja też wolę ten sposób przygotowania potrawy, ale nie każdy z domowników go akceptuje :)

Składniki:

  • 10 dag parmezanu, grana padano lub innego twardego sera
  • 20 dag wędzonego boczku
  •  2 żółtka lub 1 jajo i jedno żółtko
  • 200 g makaronu spaghetti
  • śmietana 18% do sosów (płynna)
  • pieprz, sół
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cebuli

Boczek kroimy w cienkie paseczki. Czosnek i cebulę siekamy drobno . Patelnię rozgrzewamy , dodajemy boczek, gdy będzie już przyrumieniony, dodajemy cebulę , a po chwili czosnek.

Jaja roztrzepać w dużej misce lub garnku. Do naczynia dodajemy również parmezan i śmietanę, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Wstawić wodę na makaron w dużym rondlu. Wodę posolić, ugotować makaron al dente.

Makaron odcedzić, przełożyć do miski z jajkami,śmietaną i parmezanem, energicznie wymieszać, dodać podsmażony boczek, cebulę i czosnek. Wyłożyć na talerze i posypać parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>