Naleśniki z nutellą

Sporo osób mówi, że pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi. Myślę, że najważniejsze jest wcześniejsze nasmarowanie patelni lekko tłuszczem i odpowiednia konsystencja ciasta. Składniki należy wymieszać tak by ich konsystencja była płynna i jednolita. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste możemy dodać odrobinę wody gazowanej lub mleka. Jest wiele przepisów na wspaniałe naleśniki i większość oczywiście jest poprawna. To czego użyjemy zależy od naszych upodobań lub tego co aktualnie mamy w lodówce. Ja  zawsze używam tego samego przepisu. Nauczyłam się go od mamy.

Osobiście wolę naleśniki w wersji wytrawnej, ale myślę, że ten przepis na słodko zawsze sprawdzi się na szybki obiad lub deser po lekkim obiedzie.  Jest banalnie prosty, ale jednocześnie pyszny.

Składniki:

  • nutella

Ciasto na naleśniki :

  •  200 g mąki
  •  2 jaja
  •  180 g śmietany  18%
  •  łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania potrawy:

Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy i ubijamy mikserem , by pozbyć się grudek.

Naleśniki smarujemy nutellą i składamy w trójkąty. Patelnię smarujemy lekko olejem , rozgrzewamy i smażymy naleśniki z obu stron, ale stosunkowo krótko, ponieważ nutella szybko przybierze płynną konsystencję. Naleśniki zdjąć i ozdobić cukrem pudrem, czekoladą, bitą śmietaną lub owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>