Pieczony pstrąg z masełkiem

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy :

  • dwa sprawione pstrągi
  • 30 g masła
  • cytryna
  • sól, pieprz
  • liść laurowy

Sposób przygotowania:

Pstrąga pozbawiamy łusek i płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy. Nacinamy delikatnie skórę wzdłuż, przyprawiamy solą, pamiętajmy również o przyprawieniu go w środku. Pstrąga wkładamy do folii do pieczenia, układamy kawałki masła pod (by zapobiec przywieraniu)  jak i na wierzch ryby. Dodajemy do paczuszki liść laurowy i zawiązujemy końce. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok 30 minut, w zależności od wielkości ryby.

Podajemy z ćwiartką cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>