Szarlotka

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy :

  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • szklanka kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka zmrożonego masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 5-6  kwaśnych jabłek

Sposób przygotowania:

Mąkę , cukier , kaszę manną mieszamy w misce, dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia , łączymy razem i dzielimy na dwie części. Formę do ciasta smarujemy masłem i wysypujemy część mieszanki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, doprawiamy cynamonem i wykładamy na pierwszą warstwę ciasta. Na jabłka wysypujemy resztę mieszanki . Zmrożone masło ścieramy na grubych oczkach lub kroimy w plasterki, układamy na wierzchu ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 60 minut. Wierzch musi być zarumieniony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>