Spaghetti z czosnkiem, pietruszką i chilli, czyli aglio, olio e peperoncino

Niezwykle pyszna i prosta w przygotowaniu potrawa. Nie wymaga doświadczenia w kuchni oraz zbyt wiele czasu.
Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji :
- 200 g makaronu spaghetti
- 3 ząbki czosnku
- garść startego parmezanu
- garść świeżej, posiekanej natki pietruszki
- mała, ostra papryczka
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w garnku z osoloną wodą. W tym czasie, na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek i posiekaną papryczkę. Podsmażamy chwilę, uważając by nie przypalić czosnku. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię, dodajemy garść posiekanej natki pietruszki i pół filiżanki wody z gotowania makaronu. Całość mieszamy.Makaron przekładamy do głębokiego talerza, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy świeżo startym parmezanem.