Spaghetti z czosnkiem, pietruszką i chilli, czyli aglio, olio e peperoncino

Niezwykle pyszna i prosta w przygotowaniu potrawa. Nie wymaga doświadczenia w kuchni oraz zbyt wiele czasu.

Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji :

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 3 ząbki czosnku
  • garść startego parmezanu
  • garść świeżej, posiekanej natki pietruszki
  • mała, ostra papryczka
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

 Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w garnku z osoloną wodą. W tym czasie, na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek i posiekaną papryczkę. Podsmażamy chwilę, uważając by nie przypalić czosnku. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię, dodajemy garść posiekanej natki pietruszki i pół filiżanki wody z gotowania makaronu. Całość mieszamy.Makaron przekładamy do głębokiego talerza, skrapiamy oliwą z oliwek i  posypujemy świeżo startym parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>