Spaghetti bolognese

Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji :

  • 200 g makaronu
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowo- wołowego
  • cebula
  • marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów bez skórki
  • sól, pieprz, oregano, świeża bazylia
  • garść świeżo startego parmezanu lub sera żółtego
  • oliwa z oliwek

 Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchew ścieramy na tarce o  większych oczkach. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy czosnek i marchew. Na tej samej patelni podsmażamy mięso, co chwile mieszając i rozdrabniając. Do zrumienionego mięsa dodajemy puszkę pomidorów, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i świeżą, porwaną bazylią.

 

Makaron gotujemy w dużym garnku z osoloną wodą. Po ugotowaniu wykładamy do głębokiego talerza, na makaron wykładamy sos i posypujemy serem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>