Spaghetti bolognese

Składniki potrzebne do przygotowania 2 porcji :
- 200 g makaronu
- 300 g mielonego mięsa wieprzowo- wołowego
- cebula
- marchew
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów bez skórki
- sól, pieprz, oregano, świeża bazylia
- garść świeżo startego parmezanu lub sera żółtego
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchew ścieramy na tarce o większych oczkach. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy czosnek i marchew. Na tej samej patelni podsmażamy mięso, co chwile mieszając i rozdrabniając. Do zrumienionego mięsa dodajemy puszkę pomidorów, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i świeżą, porwaną bazylią.
Makaron gotujemy w dużym garnku z osoloną wodą. Po ugotowaniu wykładamy do głębokiego talerza, na makaron wykładamy sos i posypujemy serem.