Zupa krem z zielonego groszku

Od kiedy w moim życiu pojawiły się zupy krem, prawie nie robię tych standardowych. Zupa krem z groszku jest moją ulubioną, a chrupiący dodatek boczku jest tutaj niezbędny :)

Składniki:

  • 500 g mrożonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g serka śmietankowego
  • 100 g boczku
  • kostka rosołowa
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Czosnek drobno posiekać i podsmażyć na maśle w garnku, w którym będzie gotowana zupa. Dodać mrożony groszek, wymieszać i chwilę podsmażyć. Wrzucić kostkę rosołową i zalać 250 ml wody. Zagotować, dodać serek śmietankowy i zmiksować całość. Boczek pokroić w cieniutkie paseczki i podsmażyć. Zupę przelać do misek i udekorować boczkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>