Makaron z kapustą włoską i boczkiem

Przepis na tą cudowną potrawę odkryłam w jednym z programów Jamiego Olivera. Kiedy usłyszałam,że można połączyć makaron z kapustą zafascynowało mnie to i oczywiście od razu przeszłam do rzeczy. Wybrałam się na zakupy, jeszcze wtedy mieszkałam w swoim rodzinnym mieście (Suwałki) i uwierzcie mi.. jaki to był problem ,żeby znaleźć parmezan. Do tej potrawy wg Jamiego Olivera powinnam dodać także orzeszki piniowe, ale o nich nikt nawet w sklepach nie słyszał, więc zrezygnowałam  i nie dodaje ich do tej pory :)

Składniki :

  • 300 g makaronu farfalle
  • 200 g boczku
  • 2 ząbki czosnku
  •  mała kapusta włoska
  •  masło
  •  kula sera mozzarella
  • sól
  •  garść startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Boczek pokroić w cieniutkie słupki i podsmażyć z czosnkiem. Kapustę drobno posiekać i podsmażyć do miękkości na maśle w dużym garnku. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Następnie,  odlać wodę z gotowania makaronu, zostawiając jedną szklankę. Do garnka z kapustą dodać boczek, czosnek, ugotowany makaron , porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę  i szklankę wody z gotowania makaronu.  Wszystko razem wymieszać, ewentualnie przyprawić do smaku, wyłożyć na talerz i  posypać parmezanem.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>