Łopatka wieprzowa z papryką i pomidorami

Muszę się Wam do czegoś przyznać…nie przepadam za wieprzowiną, ale to mięsko po prostu uwielbiam. Jest  delikatne i nie czuć w niej charakterystycznego dla wieprzowiny zapachu, więc na moim stole pojawia się na każdej większej imprezie. Ta potrawa nie wymaga wielkiego zaangażowania w kuchni, bo do przygotowania jej wystarczy 15 min, niestety piecze się bardzo długo, ale jak już poczujecie kawałek rozpływającego się mięska w ustach, przyznacie ,że warto było czekać :) Przepis Jamiego Olivera, lecz troszkę zmodyfikowany. Smacznego.

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy :

  •  2 kg łopatki wieprzowej bez skóry
  •  2 puszki pomidorów
  • 2 czerwone cebule
  • 2 czerwone papryki
  • ostra mielona papryka
  • oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • ocet winny

Sposób przygotowania :

Łopatkę umyć, naciąć , przyprawić solą, pieprzem, oregano i papryką, odstawić do lodówki na noc (ewentualnie kilka godzin). Przygotować naczynie żaroodporne z pokrywką. Mięso podsmażyć z obu stron na oliwie, odłożyć do naczynia. Podsmażyć paprykę i cebulę, dodać pomidory, chwilę poddusić i zakwasić łyżką octu winnego. Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180 ° C przez 3 godziny. Po tym czasie mięso powinno dać się bez trudu rozdzielić na włókna za pomocą dwóch widelców. Do tego dania polecam ugotowany na sypko ryż lub kaszę kuskus. Do mięsa można podać sos z kwaśnej śmietany, pietruszki i skórki startej z cytryny. To danie smakuje również świetnie, odgrzane drugiego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>