Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Potrawy ze szpinakiem goszczą na moim stole średnio raz w tygodniu, mam bzika na jego punkcie. W naleśnikach z serem feta lubię go najbardziej. Polecam ten przepis również osobom, które nie mogą przekonać się do szpinaku, gwarantuję,że każdemu posmakuje :)

Składniki:

Farsz:

  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  •  świeża lub suszona bazylia
  • 450 g rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
  •  kostka sera feta
  • olej do smażenia

Ciasto na naleśniki :

  •  200 g mąki
  •  2 jaja
  •  180 g śmietany  18%
  •  łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania :

Czosnek podsmażyć na łyżeczce masła, dodać rozmrożony szpinak. Podgrzać i połączyć z serem feta pokrojonym w mniejsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem i bazylią.

Wymieszać składniki na ciasto naleśnikowe, rozgrzać patelnię i smażyć  z obu stron. Na naleśniki wyłożyć farsz szpinakowy i zwinąć. Rozgrzać olej i usmażyć  , wtedy będą złociste i chrupiące.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>